Se incarca...

Republica Moldova

Politici anti-discriminare eficiente în Republica Moldova

Obiectivul proiectului este să faciliteze schimbul de experiență și transferul de expertiză între instituțiile competente în domeniul anti-discriminării în România și Republica Moldova. Proiectul își propune să crească capacitatea instituțională pentru prevenirea și combaterea discriminării în Republica Moldova, dar și creșterea gradului de conștientizare al publicului cu privire la importanța unei abordări sistematice cu privire la fenomenul discriminării în Republica Moldova.

Proiectul a avut două obiective principale în funcție de care au fost organizate activitățile:

  • Creșterea gradului de conștientizare al publicului cu privire la importanța unei abordări sistemice cu privire la fenomenul discriminării în Republica Moldova, prin intermediul de soluții legislative/instituționale, construirea pe realitățile curente în țară și experiența comparativă a României.
  • Creșterea capacității instituționale în sectorul public pentru combaterea discriminării, prin intermediul schimbului instituțional de personal între NCDD și CPEDEE.

 

În urma implementării proiectului au fost organizate:

  • O întâlnire metodologică preliminară a avut loc la Chișinău, care a rezultat în elaborarea unui document metodologic.
  • O dezbatere națională a fost organizată la Chișinău cu privire la cele mai bune soluții pentru instituționalizarea mecanismelor anti-discriminare. 30 de participanți din partea IPP România, IPP Moldova, NCDD România, CPEDEE Moldova, practicieni ONG, ambasada României în Republica Moldova și UNDP Moldova au participat la dezbatere. Dezbaterea a rezultat în crearea unui raport de cercetare, policy paper și materiale informative.
  • Un workshop organizat pentru CPEDEE și NCCD pentru transferul de proceduri/norme interne/alte aspecte cu privire la funcționarea Consiliului. Workshopul a reprezentat o oportunitate pentru experții în non-discriminare din România și Republica Moldova să discute într-un mediu informal dificultățile și obstacolele politice în prevenirea și combaterea discriminării în Republica Moldova.
  • O sesiune de training pentru personalul CPEDEE cu participarea a 12 membri și experți ai consiliului. Pentru a îmbunătăți capacitatea CPEDEE, un set de sesiuni de training și vizite de studiu au fost pregătite de IPP România în parteneriat cu NCDD România. Cele două perspective au reușit să modeleze o agendă comprehensivă care permite explicarea rolului instituțiilor în combaterea discriminării și importanța societății civile în prevenirea acestui fenomen.O vizită de studiu organizată în București cu participarea a 8 experți din partea CPEDEE și a doi reprezentanți ai IPP Moldova între 22 și 24 septembrie 2014. Principalul obiectiv al vizitei de studiu a fost facilitarea transferului direct de cunoștințe și expertiză de la NCDD România către instituția omoloagă din Republica Moldova care se află în stagiul incipient al dezvoltării instituționale. Un obiectiv secundar a fost îmbunătățirea experienței IPP Moldova (cu ajutorul IPP București) în domeniul politicilor anti-discriminare, pentru a susține creșterea vizibilității și a eficienței CPEDEE la nivel național.

 

×

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Detalii