Se incarca...

Fondul de mobilitate pentru experţi guvernamentali

Ce este Fondul de mobiliate pentru experți guvernamentali?

Fondul de de mobilitate pentru experți guvernamentali este un instrument de reacție rapidă care facilitează transferul rapid de experţi şi expertiză românească venit în întâmpinarea nevoilor ad-hoc ale statelor partenere în sectoarele în care România poate aduce o valoare adăugată.

Fondul de mobilitate este este un proiect multi-anual finanțat din bugetul de cooperare pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe și implementat în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare – Biroul Regional pentru Europa și Asia Centrală.


Cine poate aplica la Fondul de mobilitate?

Pot aplica reprezentați ai instituțiilor guvernamentale din România și din țări beneficiare de asistență pentru dezvoltare, conform listei OECD-DAC.

În cazuri excepționale, pot aplica și reprezentanți ai societății civile și din sectorul privat dacă instituțiile publice nu pot asigura expertiza necesară.


Care sunt activitățile eligibile?

Activitaţile eligibile pot include participări ca persoană-resursă la seminarii/şedinţe de lucru; consultanţă/ activităţi de training în beneficiul instituţiilor omoloage. Activitățile trebuie să demonstreze un impact pe termen mediu sau lung.

Prioritate vor avea:

- activităţile cu obiective practice, schimburile de experienţă, contribuţiile la activităţi din proiecte, activităţi de training şi elaborarea de studii/rapoarte;

- propunerile ce răspund priorităţilor strategice în materie de cooperare pentru dezvoltare ale României (tranziţia către democraţie, guvernare democratică, reforma administraţiei, reforma electorală, sprijinirea societății civile și a mass-media, rezolvarea conflictelor, protecţia mediului, sănătate și educație, evaluări în domeniile menționate anterior);

- instituţiile guvernamentale care se bucură deja de o bună cooperare cu instituţiile omoloage din statele partenere, urmărind dezvoltarea de programe comune şi atragerea unor fonduri adiţionale (Twinning, CBC, alte instrumente financiare).


Ce costuri pot fi acoperite din Fondul de mobilitate?

Fondul de mobilitate acoperă costurile de transport/bilete de avion, diurna (Daily Subsistance Allowance (DSA) - conform listei UNDP a diurnelor), servicii de intepretare și viză, acolo unde sunt necesare.


Ce tipuri de misiuni au fost finanțate până acum?

În perioada august 2013-aprilie 2016, în cadrul Fondului de mobilitate pentru experți guvernamentali s-au desfășurat 31 de misiuni în 3 state din regiune: în Republica Moldova, Ucraina și Georgia.

Misiunile au fost de:

  • evaluare a nevoilor instituției beneficiare
  • împărtășire a experienței și expertizei românești
  • pregatire profesională
  • monitorizare proiecte

Mai multe informaţii despre Fondul de mobilitate pentru experţi guvernamentali și modalitatea de aplicație se regăsesc aici.

Formularul de aplicaţie poate fi descărcat aici.

×

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Detalii