Se incarca...

Transparență

În concordanță cu regulile de transparență ale Uniunii Europene[1] și cu standardele de raportare ale Comitetului de Asistență pentru Dezvoltare al OECD (OECD-DAC), Ministerul Afacerilor Externe al României și Agenția RoAid fac eforturi pentru creșterea transparenței și comunicarea eficientă a rezultatelor . 

În 2013, MAE s-a alăturat inițiativei Comisiei Europene de a crea și a dezvolta o platformă online (EU DEVFIN) care sprijină zece țări membre ale UE să își consolideze sistemul de raportare a asistenței oficiale pentru dezvoltare (AOD). 

În același timp, ca stat semnatar al Parteneriatului de la Busan, începând cu 2014, România raportează date în standardul IATI. IATI este o inițiativă voluntară care își propune să îmbunătățească transparența asistenței, dezvoltării și resurselor umanitare pentru a crește eficiența în eradicarea sărăciei. IATI aduce împreună donatorii și țările recipiente, societatea civilă și experții în domeniul informațiilor despre asistență cu scopul de a lucra pentru creșterea transparenței și deschiderii asistenței.

România publică date în standardul IATI prin intermediul DEVFIN. Folosirea instrumentului a ajutat România să îmbunătățească calitatea datelor și a facilitat producerea de date în standardul IATI. Publicarea informațiilor cu privire la fluxurile financiare îmbunătățește comunicarea rezultatelor RoAid și permite României să fie un partener cheie în dezvoltarea internațională, crescând vizibilitatea rezultatelor la nivel național și internațional. Publicarea datelor deschise crește suportul și gradul de încredere al cetățenilor: suportul cetățenilor permite României să își îmbunătățească programul de cooperare pentru dezvoltare și să își facă munca mai eficientă.

Platforma EU DEVFIN se bazează în principal pe sistemul de raportare al OECD-DAC, CRS++, ”o bază de date comprehensivă și verificată care pune la dispoziție informații consecvente și coerente despre asistența acordată de donatorii DAC”[2]. Platforma include următoarele caracteristici:

  • permite utilizatorilor să introducă tranzacții anuale despre asistența oficială pentru dezvoltare bilaterală și multilaterală;
  • produce rapoarte automate care acoperă CRS++, chestionarul avansat DAC și tabelele DAC 1 și 2a, rapoarte care trebuie pregătite de statele membre implicate în proiect;

  • produce rapoarte personalizate automate despre inițiativele de asistență pentru dezvoltare la nivel național care pot fi consultate online.


Vă rugăm să folosiți următorul ID și parolă pentru a accesa platforma:

URL: https://213.177.4.83/

Id: viewer MFA

Parolă: @Monterrey15


Raportarea României către IATI

Raportarea României către IATI (.xml) 2014-2016


[1] Pentru a crește transparenței, UE va:

  • Publica informații cu privire la volumul și alocarea asistenței, asigurându-se că datele sunt comparabile internațional și pot fi ușor accesate, publicate și transmise.
  • Punerea la dispoziție tuturor factorilor interesați de informații indicative și orientate către viitor cu privire la cheltuielile pentru dezvoltare la nivel naționale pe bază anuală
  • Punerea la dispoziția țărilor partenere de informații dezagregate cu privire la toate fluxurile de asistență relevante pentru a permite statelor partenere să le raporteze în documentele bugetare naționale, astfel încât să faciliteze transparența față de parlamente, societate civilă și cetățeni.

Extras din Garanția pentru Transparență a Uniunii Europene, Concluziile Consiliului cu privire la poziția comună a UE pentru al patru-lea Forum la Nivel Înalt cu privire la Eficiența Asistenței. 

[2] Complementary roles for the OECD-DAC Creditor Reporting System and the International Aid Transparency Initiative

Photo credits: Justin Grimes

×

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Detalii