Se incarca...

Republica Moldova

Republica Moldova este principala prioritate geografică a RoAid. Republica Moldova beneficiază de cea mai mare parte din asistența pentru dezvoltare acordată de România unei țări. 


În calitate de stat prioritar al RoAid, Republica Moldova beneficiază de asistență din partea tuturor instituțiilor care participă la implementarea RoAid.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a sprijinit în mod constant dezvoltarea țării, finanțând proiecte pentru a sprijini dezvoltarea Republicii Moldova, eradica sărăcia, îmbunătăți condițiile de viață și a susține tranziția spre democrație a statului. În acest sens, proiectele finanțate de MAE au atins arii tematice diverse care s-au focusat pe drepturile omului, consolidarea societății civile, încurajarea egalității de gen, securitate umană și incluziune socială, dar și dezvoltarea infrastructurii și a serviciilor de bază și încurajarea dezvoltării unei economii sustenabile. 

Anul 2013 a marcat un moment important în parteneriatul pentru cooperare pentru dezvoltare între România și Republica Moldova. Prin semnarea primului Acord între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova cu privire la cadrul general și condițiile de cooperare în domeniul dezvoltării”, cele două state și-au luat angajamentul de a continua eforturile de a obține maximul de resurse pentru finanțarea de programe și proiecte de dezvoltare comune. 


Vezi toate proiectele finanțate de MAE în Republica Moldova


Pe lângă MAE, celelalte instituții participante la programul României de cooperare internațională pentru dezvoltare au sprijinit în principal educația, dezvoltarea infrastructurii, sănătatea, asistența juridică, consolidarea societății civile și construirea de capacități pentru instituțiile publice.


Republica Moldova este principalul beneficiar al burselor oferite de Ministerul Educației și Cercetării Științifice (MECS), reprezentând peste 70% din totalul fondurilor alocate de MECS.

Ultima contribuție raportată de Ministerul Sănătății pentru Republica Moldova a fost în 2014 când a donat cinci ambulanțe complet echipate.

Ministerul Dezvoltării Regionale a contribuit la dezvoltarea infrastructurii învățământului preșcolar din Republica Moldova prin reabilitarea a aproximativ o treime din grădinițele din țară. Astfel, ca urmare a proiectului Creșterea accesului copiilor la educație timpurie în Republica Moldova:

•    Peste 72,000 de copii beneficiază de condiții mai bune în grădinițele lor, acestea fiind izolate termic, reparate în interior și la exterior, dotate cu sisteme de încălzire, apă și  canalizare, cu acoperișuri noi, cu mobilier, terenuri de joacă și pavilioane;
•    Peste 5,000 de copiii pot beneficia acum de înscriere în învățământul preșcolar, datorită deschiderii de noi grupe;
•    Peste 12,000 de angajați ai instituțiilor preșcolare lucrează în condiții mai bune;
•    Aproximativ 600 de persoane beneficiază de noi locuri de muncă (educatoare, dădace);
•    Peste 100,000 de părinţi pot lucra liniştiţi, ştiindu-şi copiii în siguranţă, la grădiniţă.

De asemenea, în 2016, Ministerul Dezvoltării a finanțat expertiza tehnică necesară construirii gazoductului Ungheni-Chișinău și a unui dispecerat de distribuție a gazelor la Ungheni.

Ministerul Justiției a susținut proiecte de cooperare pentru dezvoltare în Republica Moldova prin oferirea de asistență juridică pentru a susține integrarea statului în Uniunea Europeană, asistență juridică în domeniul probațiunii și oferirea de burse pentru agenți din închisori. Ministerul Justiției a susținut și vizite de studii pentru experții români și moldoveni și proiecte de schimburi de bune practici și schimb de expertiză în ceea ce privește computerizarea curților.

Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) a finanțat workshop-uri, servicii de consultanță în dreptul voluntariatului și schimburi de bune practici pentru studenții din Republica Moldova. De asemenea, MTS a susținut proiecte pentru tinerii din Republica Moldova, cu scopul de a crește gradul de conștientizare cu privire la proiectele pentru tineri.

Pe parcursul anului 2014, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a finanțat un Curs Superior Internațional la care au participat reprezentanți ai Trupelor de Carabinieri și ai Gărzii Naționale din Republica Moldova.

În 2015, MAI a continuat activitățile de pregătire a Trupelor de Carabineri din Republica Moldova prin susținerea unui Curs de pregătire în domeniul intervenției, împreună cu Jandarmeria Franceză. De asemenea, MAI a susținut un proiect de recepție și pregătire a studenților din Republica Moldova, absolvenți ai Academiei de Poliție. 

În 2016, MAI a oferit ajutor alimentar în valoare de 20 milioane RON.

Ministerul Finanțelor Publice are un acord cu instituția omoloagă din Republica Moldova. În baza acestui acord, experți din cadrul Agenției Naționale pentru Administrare Fiscală au susținut cursuri de pregătire în domeniul auditului fiscal. 

În 2015, trei reprezentanți ai Agenției Naționale de Administrare Fiscală au desfășurat o vizită de studiu în Portul Internațional Giurgiulești,cu privire la procedurile vamale în porturi. 

MFP este, de asemenea, responsabil cu acordarea unui împrumut nerambursabil, a cărui primă tranșă, în valoare de 270 milioane RON, a fost plătită în 2016.

×

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Detalii