Se incarca...

Regiunea Extinsă a Mării Negre

Regiunea Extinsă a Mării Negre este una din regiunile prioritare pentru RoAid. România a finanțat proiecte în regiune pentru a contribui la eradicarea sărăciei, consolidarea societății civile, susținerea de instituții democratice sustenabile și susținerea dezvoltării economice. 

 În prezent, pentru perioada 2018-2021, RoAid susține trei state din Regiunea Extinsă a Mării Negre: Ucraina, Georgia, și Republica Moldova

Pentru a își atinge obiectivele și a consolida impactul RoAid în regiune, instituțiile au finanțat proiecte regionale și tematice, sau proiecte bilaterale în Regiunea Extinsă a Mării Negre. 


Proiecte regionale


Primele proiecte finanțate de MAE în Regiunea Extinsă a Mării Negre au fost implementate începând cu anul 2008. Atunci a avut loc prima ediție a Forumului Organizațiilor Neguvernamentale de la Marea Neagră, un proiect implementat de Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare (FOND) în parteneriat cu MAE. Proiectul urmărește să crească nivelul de dialog și cooperare între ONG-urile din regiune, să consolideze capacitatea ONG-urilor de a influența politicile naționale și regionale și să crească numărul și calitatea proiectelor și parteneriatelor regionale. MAE a continuat să finanțeze Forumul ONG de la Marea Neagră, a-10-a ediție având loc în anul 2017.

Citește mai multe despre proiect pe www.backseango.org.

Înacelași timp, MAE a finanțat proiecte regionale în domeniul migrației, societății civile, securității granițelor și gestionării dezastrelor naturale.


Proiecte bilaterale

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) susține Georgia prin finanțarea de proiecte în domeniul dezvoltării societății civile, reducerii riscului de dezastre, protecției drepturilor omului și a minorităților.

Vezi toate proiectele finanțate de MAE în Georgia

Alte instituții care contribuie la RoAid au oferit asistență pentru dezvoltare și au finanțat proiecte în Georgia. Ministerul Educației și cercetării Științifice oferă burse cetățenilor georgieni, în timp ce Autoritatea Electorală Permanentă și Agenția Națională a Funcționarilor Publici au finanțat întâlniri șu conferințe în domeniul administrației publice și al comunicării electorale.

Contribuția cea mai importantă a programului de cooperare internațională pentru dezvoltare în Ucraina este în domeniul educației, prin bursele oferite de Ministerul Educației Naționale.

Alte domenii în care România a finanțat proiecte în Ucraina includ consolidarea societății civile și creșterea capacității instituțiilor publice, precum și susținerea păcii și securității.

În Belarus, România a acordat asistență în domenii precum dezvoltarea societății civille și a mass-media independente.

În Armenia, România a sprijinit proiecte și activități în domeniul migrației, educației, energiei regenerabile și rezilienței la dezastre anturale.


  

Proiecte regionale finanțate în regiunea extinsă a Mării Negre

În 2016, România a finanțat următoarele proiecte în regiunea Mării Negre:

 • Asistenţă electorală în beneficiul Egiptului şi Ucrainei - 20,000 USD
 • Îmbunatățirea capacității instituționale a autorităților judiciare ucrainene de investigare și rezolvare a cazurilor de mică și mare corupție - 70,000 USD
 • Comunități reziliente -pregătire în caz de catastrofe ca un prim pas spre o dezvoltare durabilă (Georgia, Armenia) - 50,000 USD
 • Cultivarea Alternativă: pilotarea unui proiect pentru solarele cu efect de seră în Shirak Regiunea Armenia - 60,000 USD
 • Sprijin pentru dezvoltarea Gărzii Naționale din Ucraina - 45,000 USD
 • Sprijinirea punerii în aplicare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, în Georgia - 65,000 USD
 • Cooperare pentru Pace - 9,240 EUR

România a acordat asistență în Regiune în valoare de 60.000 EUR pentru finanțarea celei de-a VII-a ediții a Forumului Organizaţiilor Neguvernamentale din regiunea Mării Negre.

România a continuat finanțarea Forumului Organizaţiilor Neguvernamentale din regiunea Mării Negre, ajuns la ediția a VI-a (39,630 EUR) și a finanțat cu 49.736 EUR un proiect în domeniul protecției copilului, pentru sprijinirea organizațiilor neguvernamentale din acest domeniu.

România a contribuit cu 60.000 Euro la organizarea Forumului Organizaţiilor Neguvernamentale din regiunea Mării Negre, ediţia a V-a. Proiectul a fost finanțat prin PNUD București şi a fost implementat de Forumul Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din România în luna noiembrie 2012.

România a acordat asistenţă pentru dezvoltare în regiune, astfel:

 • 50,000 Euro reprezentând contribuţia la organizarea ediţiei 2011 a Forumului ONG-urilor de la Marea Neagră;
 • 67,000 Euro  reprezentând suma alocată programului de Formare profesională pentru experţi din regiunea Asiei Centrale privind asigurarea alimentarii cu apă potabilă a populaţiei, canalizare şi epurarea apelor uzate urbane şi managementul integral al apei (finanţat prin UNDP); 
 • 36,000 Euro reprezentând suma alocată programului de Formare profesională pentru experţi din regiunea Asiei Centrale privind protecţia şi utilizarea durabilă a resurselor de apă în contextul transfrontalier în Asia Centrală (finanţat prin UNDP); 
 • 48,000 Euro reprezentând suma alocată programului de Formare profesională pentru zece diplomaţi din regiunea Caucazului şi Asiei Centrale în cadrul IDR (finanţat prin UNDP).

Asistenţa pentru dezvoltare acordată în regiune, a fost alocată astfel: 50.051 Euro reprezentând contribuţia la organizarea ediţiei 2010 a Forumului ONG-urilor de la Marea Neagră.

România a acordat asistenţă pentru dezvoltare în valoare de 60.000 Euro Regiunii Mării Negre, fondurile reprezentând contribuţia la organizarea ediţiei 2009 a Forumului ONG-urilor de la Marea Neagră, proiect implementat de MAE în cooperare cu FOND şi Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

Asistenţa pentru dezvoltare acordată în regiune, a fost alocată astfel:

 • 100,000 Euro reprezentând finanţarea Forumului societăţii civile din Regiunea Mării Negre; 
 • 35,000 Euro reprezentând contribuţia pentru lansarea studiului OCDE „Black Sea Central Asian Economic Outlook”; 
 • 20,000 Euro reprezentând contribuţia la bugetul Fondului de Dezvoltare a Proiectelor (BSECAO), respectiv finanţarea unui proiect de management al migraţiei şi a unui proiect privind întărirea capacităţii instituţionale şi a cooperării pentru controlul şi combaterea traficului transfrontalier cu deşeuri; 
 • 50,000 Euro pentru un seminar organizat la Bucureşti sub egida Consiliului Europei, între reprezentanţii societăţii civile din Georgia, Armenia şi Azerbaidjan; 
 • 12,600 Euro (20.000 USD) reprezentând finanţarea către UNODC aprogramului privind întărirea protecţiei martorilor în Caucazul de Sud(Armenia, Azerbaidjan şi Georgia).

Trei refugiate de război reconstruiesc un sat din sudul Georgiei

350 000 de oameni au fost forțați să își părăsească casele în urma războiului din 2008 din Abhazia și Osetia de Sud și să înceapă o altă viață în alte părti ale Georgiei. Aceasta este povestea a 3 femei refugiate, unite de dorința de a reconstrui comunitatea satului Tsintskaro, un sat aproape abandonat din sudul Georgiei.

Citește în continuare
×

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Detalii