Se incarca...

Africa de Nord și Orientul Mijlociu

Africa de Nord și Orientul Mijlociu

RoAid lucrează în orientul Mijlociu și Nordul Africii pentru a își îndeplini misiunea de a eradica sărăcia extremă și de a promova instituții democratice sustenabile. În prezent, programul României de cooperare pentru dezvoltare are șase state prioritare în regiune: Egipt, Libia, Tunisia, Irak, Palestina și Afganistan.

Cea mai mare parte a contribuției RoAid în regiune este în domeniul educației și al tranziției spre democrație și este direcționată sub formă de burse în învățământul superior sau către finanțarea de proiecte regionale și bilaterale.


Proiecte regionale

În 2013, MAE a finanțat un program de training pentru diplomații din regiunea MENA, program implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în parteneriat cu Institutul Diplomatic Român și un proiect care a avut ca obiectiv creșterea capacității instituționale a Birourilor de Management Electoral (EMB) în Egipt, Tunisia și Libia, proiect implementat de PNUD România și AEP.

Tot în 2013 a avut loc la București un seminar cu tema “Partidele politice –factori-cheie în dezvoltarea politica”, destinat participanților din regiunea MENA  

De asemenea, MAE a finanțat o misiune de evaluare a nevoilor în domeniul sanitar veterinară și pentru siguranța alimentelor în unele state din regiunea MENA. Misiunea a fost desfășurată de ANVSA. 


Proiecte bilaterale

În 2015, MAE a finanțat un proiect pentru susținerea dezvoltării și educației civice, implementat de PATRIR, în valoare de 184,000 RON și un proiect implementat de ANSVSA pentru construirea de capacități pentru serviciul veterinar - 230,000 RON.

Pe parcursul anilor 2012 și 2013, MAE a susținut tranziția spre democrație în Egipt prin finanțarea unui proiect care a avut ca scop consolidarea procesului democratic, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Egipt. Contribuția totală a MAE a fost de 841,500 RON. 

În 2013, MAE a cofinanțat împreună cu Uniunea Europeană un proiect pentru continuarea dezvoltării capacității instituționale a instituțiilor egiptene relevante pentru prevenirea corupției și a spălării de bani, și favorizarea instituțiilor egiptene relevante pentru prevenirea corupției.

În 2012, România a acordat asistenţă pentru dezvoltare în valoare de 113.191,27 Euro (150.000 USD) Egiptului, fondurile fiind alocate pentru proiectul Consolidarea procesului democratic în Egipt (implementat de PNUD Egipt).

De asemenea, în anul 2012,  România a contribuit cu suma de 50.000 Euro la proiectul ce vizează întărirea capacităţii instituţionale a Birourilor de Management Electoral (EMB) în Egipt, Tunisia şi Libia. Proiectul este finanțat prin PNUD București şi urmează a fi implementat în 2013.

În 2011, România a acordat asistenţă pentru dezvoltare în valoare de 19.397 Euro (25.000 USD) Egiptului, fondurile fiind alocate pentru consolidarea procesului democratic în Egipt (implementat de PNUD).

De asemenea, în 2011, România a contribuit cu 25.000 Euro, la organizarea seminarului privind consolidarea capacităţii personalului implicat în organizarea şi observarea alegerilor din Tunisia şi Egipt – “Africa de Nord şi Europa de Est: Abordări şi experienţe ale tranziţiei – o punte peste 20 de ani” (implementat de MAE şi PNUD).

RoAid sprijină Palestina prin canalizarea de fonduri prin intermediul Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiați Palestinieni (UNRWA) și în domeniul educației, prin bursele pentru educația superioară oferite de Ministerul Educației și Cercetării.  

In 2015, România a susținut un proiect în domeniul educației, implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Popoarelor, în valoare de 144,000 RON.

În 2014, România a acordat asistență umanitară în valoare de 175,000 de RON, prin intermediul UNRWA.

Tot în 2014, MAE a finanțat cu 212,301 RON proiectul “Femei active în comunitate, responsabile în familie. Creșterea participării femeilor din Bethlehem în regiunea Hebron, Palestina la viața sociala", implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Popoarelor.

În 2010, România a acordat asistență pentru dezvoltare în valoare de 100.000 EURO Teritoriilor Palestiniene, fondurile fiind alocate refugiaților din tabăra de la Nahr el-Bared (Liban) prin UNRWA .

În 2009, România a acordat asistență pentru dezvoltare în valoare de 100.000 EURO Teritoriilor Palestiniene, fondurile reprezentând contribuția la realizarea strategiei de securitate internă și politie civilă pentru aceste teritorii.

În 2008, România a acordat asistență pentru dezvoltare în valoare de 34.200 EURO (50.000 USD) Teritoriilor Palestiniene, fondurile reprezentând contribuția la proiectul de extindere a Centrului medical din tabăra de refugiați Msherfeh (promovat de UNRWA).

În 2007, România a acordat o contribuție de 150.000 EURO către UNRWA. 

În 2011, România a acordat asistenţă pentru dezvoltare în valoare de 72.500 Euro Republicii Irak, fondurile fiind alocate astfel: 

·         30.000 Euro pentru două cursuri de pregătire în domeniul dezvoltării standardelor privind respectarea drepturilor omului pentru 12 ofiţeri din sistemul penitenciar irakian; 

·         25.500 Euro pentru un curs de pregătire în domeniul managementului ordinii publice şi drepturilor omului pentru 20 ofiţeri din cadrul poliţiei irakiene;

·         17.000 Euro pentru o vizită de lucru la nivel de expert în vederea consolidării capacităţii instituţionale a autorităţilor irakiene de combatere a corupţiei.

În 2009, o serie de experţi irakieni au participat la Programul de formare al formatorilor în domeniul managementului şi securităţii frontierelor, program destinat unui număr de 15 state beneficiare de ODA din Asia, Orientul Mijlociu şi Vecinătate, şi finanţat de România cu 211.314 Euro. 

În 2008, România a acordat asistenţă pentru dezvoltare în valoare de 30.000 Euro Republicii Irak, fondurile fiind alocate programului de pregătire-formare în domeniul statului de drept pentru personalul irakian în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii, organizat la Bucureşti sub egida Misiunii EUJUST-LEX.

În 2014, Irak a beneficiat de burse în domeniul educației în valoare de 302,304 din partea MECS. 


Începând cu 2008, RoAid a sprijinit Afganistanul prin finanțarea de proiecte în domeniul diplomației și relațiilor internaționale și a creșterii capacității instituțiilor publice.

În 2015, România a finanțat două proiecte în Afganistan: un curs de pregătire în domeniul ordinii publice, adresat Poliției pentru Ordinea Publică din Afganistan, proiect implementat de Inspectoratul General al Jandarmeriei Române (în valoare de 162,000 RON) și un program pentru susținerea suportului electronic al cărților de identitate, implementat de Organizația Internațională pentru Migrație (336,000 RON).

În 2014, MAE a finanțat două proiecte în Afganistan pentru construirea de capacități. Cursul „Managementul realizării pregătirii” destinat poliției afgane, implementat de Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, PNUD Centrul Regional pentru Europa și Asia Centrală, în valoare de 140.000 RON și un Program de formare pentru tineri diplomați afgani, implementat de Institutul Diplomatic Român, PNUD Centrul Regional pentru Europa și Asia Centrală (112.000 RON).

În 2013, MAE a finanțat un proiect în domeniul păcii și securității: Atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului prin construirea păcii: Crearea capacității în tranziția spre democrație, o comunitate bazată e dialog și operațiuni de menținere a păcii pentru actori internaționali, naționali și locali. Programul a fost implementat de PATRIR.

În 2012, România a acordat asistenţă pentru dezvoltare în valoare de 45.000 Euro pentru programul de pregătire a diplomaţilor din Afganistan cu scopul de a asigura transferul de expertiză şi bune-practici în domeniul relațiilor internaționale şi diplomaţiei. Programul este finanțat prin PNUD București.

În 2009, România a acordat asistenţă pentru dezvoltare în valoare de 100.000 Euro Statului Islamic Afganistan, fondurile reprezentând ajutor umanitar de urgenţă, alocat prin Programul Alimentar Mondial (PAM)  şi Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR). 

De asemenea, experţii afgani au participat, în 2009, la Programul de formare al formatorilor în domeniul managementului şi securităţii frontierelor, program destinat unui număr de 15 state beneficiare de ODA din Asia, Orientul Mijlociu şi Vecinătate, căruia România i-a alocat suma de 211.314 Euro. 

În 2008, România a acordat asistenţă pentru dezvoltare în valoare de 150.000 Euro Statului Islamic Afganistan, fondurile reprezentând contribuţia financiară la PAM.

În 2008, România a acordat asistenţă pentru dezvoltare în valoare de 45.000 EURO Libiei, fondurile fiind alocate Programului de pregătire profesională a 10 diplomaţi libieni din cadrul Institutului Diplomatic Român (IDR).

În 2011, România a acordat asistenţă pentru dezvoltare în valoare de 19.397 EURO (25.000 USD) Tunisiei, fondurile fiind alocate pentru susţinerea unui program în domeniul justiţiei tranziţionale şi a reformei justiţiei în Tunisia (implementat de PNUD).

De asemenea, în 2011, România a acordat asistenţă pentru dezvoltare în valoare de 25.000 EURO, fondurile fiind alocate seminarului privind consolidarea capacităţii personalului implicat în organizarea şi observarea alegerilor din Tunisia şi Egipt – “Africa de Nord şi Europa de Est: Abordări şi experienţe ale tranziţiei – o punte peste 20 de ani” (implementat de MAE şi PNUD). 

In 2014, Tunisia a beneficiat de burse din partea MECS și de o vizită de studiu a magistraților Tunisieni la Agenția Națională de Integritate. 

×

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Detalii