Raportul naţional privind asistenţa oficială pentru dezvoltare acordată de România în 2017

România și-a consolidat în 2017 profilul internațional în cooperarea pentru dezvoltare ca donator emergent dinamic. Asistența oficială pentru dezvoltare și ajutorul umanitar internațional au completat, de o manieră novatoare și eficientă, evantaiul instrumentelor de politică externă.

Dincolo de extinderea zonelor geografice și a ariilor tematice ale ofertei țării noaste în cooperarea internațională pentru dezvoltare, anul 2017 a fost benefic pentru reformarea și modernizarea cadrului legislativ național, punerea în aplicare a mecanismelor necesare pentru asigurarea coerenței politicii României în materie de asistență oficială pentru dezvoltare și construirea instrumentelor operaționale pentru realizarea de proiecte performante în statele beneficiare. Crearea Comitetului Consultativ național pentru asistență oficială pentru dezvoltare și ajutor umanitar internațional precum și a Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid) sunt două exemple remarcabile în acest sens.

Bugetul naţional total destinat asistenţei pentru dezvoltare, raportat de România în 2017, a fost de 889.7 milioane RON, reprezentând 0,11% din VNB.

Principala ţară beneficiară de asistenţă pentru dezvoltare din partea României a fost şi în 2017 Republica Moldova (62.2%), urmată de Turcia* (15.5%) și de Serbia (4.2%). Numeroase state din categoria ţărilor cel mai puţin dezvoltate au beneficiat de asistenţă pentru dezvoltare din partea României, în principal sub forma burselor de studiu.

Descarcă raportul complet: http://roaid.ro/wp-content/uploads/2019/02/Raport-National-AOD-2017.pdf

* Include contribuția României la Facilitatea UE pentru refugiați

about author
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support