Raportul naţional privind asistenţa oficială pentru dezvoltare acordată de România în 2018

Raportul Național privind Asistența Oficială pentru Dezvoltare (AOD) acordată de România în anul 2018 oferă o analiză detaliată a modului de acordare a AOD, precum și a regiunilor și tematicilor susținute financiar.

Raportul a fost elaborat de Ministerul Afacerilor Externe pe baza informațiilor primite de la instituțiile publice active în implementarea politicii naționale în domeniul cooperării internaționale  pentru dezvoltare și asistenței umanitare. 

Asistența acordată efectiv de România în 2018 reprezintă 0,11% din Venitul Național Brut, țara noastră reușind astfel să păstreze o constanță procentuală în raport cu asistența acordată în anul anterior.

Asistența oficială pentru dezvoltare acordata de România în 2018 a totalizat 980.9 milioane RON

Contribuțiile multilaterale continuă să concentreze cea mai mare parte a AOD, reprezentând 76.2% din totalul fondurilor acordate de România la nivel național. Din totalul fondurilor de tip multilateral, aproximativ 91.8% reprezintă contribuțiile naționale anuale la bugetul Comisiei Europene pentru dezvoltare și la Fondul European pentru Dezvoltare (EDF), acordate de Ministerul Finanțelor Publice. Alte contribuții ale instituțiilor naționale au vizat, în proporție de 0.8%, agenții ale ONU, restul fiind acordate unor organizații internaționale precum: OSCE, OCDE, CoE, WHO, sau BSTD.

Asistența pentru dezvoltare a vizat în principal sectoarele: educație, asistență umanitară și guvernare democratică.

Principala țară beneficiară de asistență pentru dezvoltare din partea României a fost și în 2018 Republica Moldova (63.9%), urmată de Turcia (13.2%) și de Serbia (3.7%).


Raportul complet: Raportul naţional privind asistenţa oficială pentru dezvoltare acordată de România în anul 2018

about author
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support