Programul de pregătire „Reconstrucție și Stabilizare Post-Conflict” (ediția a 13-a, Addis Abeba, 25-29 noiembrie)

Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare–RoAid, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Comisia Uniunii Africane (AUC) organizează, în perioada 25-29 noiembrie 2019, la Addis Abeba, capitala Etiopiei, a 13-a ediție a Training-ului de stabilizare și reconstrucție post-conflict.

Deschiderea programului a fost făcută de Robert Adam, directorul programului, din partea MAE, Sorin Mișcoiu, director al Centrului pentru Studii Africane la Universitatea Babeș-Bolyai, Vasile Joroveanu, chargé d'affaires la Ambasada României în Etiopia, Sandra Adong Oder din cadrul Departamentului pentru Pace și Securitate al Uniunii Africane și Tudor-Tim Ionescu, șef Serviciu Implementare Proiecte în cadrul RoAid.

Organizarea cursului în Africa constituie o premieră, consolidând la nivel regional și multilateral profilul României ca frunizor de expertiză în materie de stabilizare și reconstrucție post-conflict.

Training-ul se adresează unui număr de 30 de participanți din 11 țări africane, experți civili și militari de nivel înalt. Pe parcursul săptămânii, ei vor avea ocazia să se familiarizeze cu conceptele europene de stabilizare şi reconstrucţie într-o situaţie post-conflictuală și își vor consolida cunoştinţele despre instrumentele şi metodologiile care pot fi utilizate pentru a înţelege şi a analiza situaţia politică, de securitate şi de dezvoltare din regiunea Africa.

Printre temele principale ale prezentărilor vor fi:

  • reconstrucție și stabilizare din perspectiva ONU, UE și africană;
  • perspective asupra stabilizării și reconstrucției pe continentul african;
  • consolidarea bunei guvernanțe și a proprietății naționale, combaterea corupției;
  • dezvoltarea unui sector de securitate eficient;
  • construirea unui sistem eficient de protectie civila;
  • reintegrarea refugiaților;
  • egalitatea de gen și capacitarea femeilor;
  • angajarea cu actori nestatali

Programul de pregătire este organizat la sediul Uniunii Africane, partener în proiect, care a asigurat selecția participanților și sprijină organizarea logistică în plan local.

about author
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support