Prevenirea cancerului de col uterin în Moldova

Irina Starciac, o femeie de 46 de ani din Republica Moldova a reușit să prevină cancerul de col uterin grație testului de screening Papanicolau. Era sigură că este sănătoasă, dar rezultatele testului au arătat leziuni precanceroase. Din fericire, ele se tratează, astfel că testul și vizita la medic la timp i-au salvat viața.

Povestea ei este împărtășită de Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA) din Moldova pentru a arăta beneficiile Programului de prevenire a cancerului de col uterin, desfășurat în perioada anilor 2017-2020, de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare a României (RoAid), în parteneriat cu Asociația internațională pentru prevenirea cancerului de col uterin și alți parteneri.

„Eram sigură că sunt sănătoasă”

„Nu aveam niciun simptom care să mă pună în gardă. Eram atât de sigură că analizele vor ieși bine încât am uitat să îi las medicului numărul meu de telefon. Când au venit rezultatele și s-a dovedit că am probleme, medicul a fost nevoit să mă căute prin intermediul rețelelor de socializare”, își amintește Irina.

Ea spune că medicii au fost nevoiți să acționeze rapid ca să prevină răspândirea celulelor care îi puteau provoca boala oncologică. A avut o intervenție chirurgicală, a petrecut câteva zile la spital, iar la scurt timp după externare și-a putut relua modul de viață obișnuit. Pentru că a reușit să intervină la timp, Irina a fost scutită de numeroase complicații și de proceduri chinuitoare pe viitor, iar acum are o stare bună de sănătate.

La îndemnul Irinei, toate prietenele ei au făcut testul Pap

Experiența prin care a trecut a făcut-o să acorde și mai multă atenție stării sale de sănătate, dar și să le ajute pe femeile din anturajul său să înțeleagă cât de important este testul Pap. „Eu le îndemn pe toate femeile să se adreseze la medicul de familie cât mai des. Când mama este sănătoasă întreaga familie este fericită. Nu trebuie să ne fie frică. Cu cât mai târziu afli diagnosticul, cu atât scad șansele de tratament complet”, spune Irina.

Ea crede că  testarea gratuită a femeilor și campaniile de informare  sunt  soluțiile cele mai bune pentru prevenirea cancerului cervical: ”Sunt foarte bune inițiativele de a merge prin sate și orașe și de a face controale. Cred că ar fi bine, de asemenea, să existe posibilitatea ca acest control să fie efectuat și în zilele de sâmbătă, când femeile nu sunt prinse la serviciu”. Experiența prin care a trecut a făcut-o să acorde și mai multă atenție stării sale de sănătate, dar și să le ajute pe femeile din anturajul său să înțeleagă cât de important este testul Pap. „Eu le îndemn pe toate femeile să se adreseze la medicul de familie cât mai des. Când mama este sănătoasă întreaga familie este fericită. Nu trebuie să ne fie frică. Cu cât mai târziu afli diagnosticul, cu atât scad șansele de tratament complet”, spune Irina.

Agenția RoAid a încheiat un acord cu UNFPA Moldova, în aprilie 2018, pentru finanțarea achiziției de echipamente medicale pentru detectarea cancerului de col uterin.

Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) este agenția ONU pentru drepturile și sănătatea reproductivă și este prezentă în Republica Moldova din 1995. UNFPA lucrează în parteneriat cu instituții guvernamentale, parteneri de dezvoltare, organizații ale societății civile, sectorul privat, mediul academic, pentru a asigura că fiecare sarcină este dorită, fiecare naștere este sigură și fiecare tânăr își poate realiza potențialul.

Mai multe informații: https://moldova.unfpa.org

about author
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support