Se incarca...

Universități

Mediul academic are o contribuție importantă la politica de cooperare pentru dezvoltare a României. Pentru a susține educația pentru dezvoltare și creșterea conștientizării publice în domeniu, RoAid a dezvoltat parteneriate cu cele mai importante universități din România. Aceste parteneriate au avut ca rezultat crearea de programe de studii în domeniul dezvoltării internaționale. 

Programe de studii în domeniul dezvoltării internaționale

În parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Ministerul Afacerilor Externe a finanțat începând cu anul 2007 crearea a patru programe de masterat în domeniul dezvoltării internaționale. 

În prezent, patru universități găzduiesc aceste programe: Universitățile din Cluj-Napoca, Iași, București și Timișoara. 

Aceste programe au ca scop:

  • formarea de experți în domeniul dezvoltării internaționale
  • popularizarea domeniului și creșterea gradului de conștientizare cu privire la realitățile globale și la poziția României ca donator internațional.
  • promovarea temelor ca: Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, teorii și strategii ale dezvoltării, dezvoltare umană și asistență oficială pentru dezvoltare (AOD). 

Pentru a afla mai multe despre programele de studii, curriculă, și procesul de înscriere, consultă paginile universităților:

Universitatea din București

Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași

Universitatea de Vest din Timișoara

Universitatea "Babeș Bolyai"


Educație pentru dezvoltare

Universitățile sunt un partener activ al RoAid în promovarea educației pentru dezvoltare și în creșterea gradului de conștientizare și implicare activă în dezvoltarea internațională. 
  • În perioada septembrie 2014 - martie 2015, Universitatea Babes Bolyai din Cluj a implementat un proiect de creștere a gradului de conștientizare în rândul studenților cu privire la problemele de dezvoltare internațională. Proiectul a avut ca scop diseminarea de informații cu privire la principiile, valorile și practicile din dezvoltarea internațională într-o manieră atractivă care a inclus prezentarea unei broșuri în licee și universități. Proiectul a fost finanțat de MAE în parteneriat cu PNUD. 


  • Sesiunile de orientare în carieră “Leave your mark: alege o carieră în dezvoltarea internațională” sunt o serie de conferințe adresate studenților care sunt interesați să afle mai multe despre dezvoltarea internațională și oportunitățile de carieră în domeniu. Evenimentul a adus împreună profesioniști în dezvoltare care să împărtășească poveștile lor de succes, dar și provocările profesionale din teren. Au fost invitați reprezentanți ai societății civile, sectorului privat, sectorului de voluntariat și freelanceri în dezvoltare internațională. Proiectul a fost implementat de MAE în parteneriat cu PNUD. 


Primul astfel de eveniment a fost organizat în mai 2014 în cadrul Facultății de Filosofie din Universitatea din București. Vorbitorii invitați la acest eveniment au fost Roland Hermann - freelancer servicii medicale, Maria Şandor - Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Olivia Baciu - Fundaţia Parteneri pentru Dezvoltare Locală, Cristina Bîrsan - United Nations Volunteers şi Marina Neagu - Centrul Român pentru Inovaţie în Dezvoltare Locală.În mai 2015, o a doua sesiune a fost susținută la Cluj-Napoca. Evenimentul i-a avut ca invitați pe Doina Doroftei, diplomat român care este în prezent șeful Unității Asistență Oficială pentru Dezvoltare din cadrul MAE, Claudia Liute, consilier al MAE în diplomație digitală, Cristina Birsan, consultant în social media pentru United Nations Volunteers în Bonn și pe Bogdan Radu, lector la Universitatea din Cluj.  
Centre de cercetare 

O altă contribuție importantă a mediului academic la politica de cooperare pentru dezvoltare este oferirea de contribuții teoretice și evenimente academice prin intermediul centrelor de cercetare. Începând cu anul 2013, Facultatea de Științe Politice din Universitatea București găzduiește Centrul pentru Cooperare Internațională și Studii de Dezvoltare. De la formarea lui, CCID a organizat evenimente relevante pentru educația pentru dezvoltare și pentru creșterea gradului de conștientizare cu privire la problemele de dezvoltare internațională: conferințele ProRISE și Conferința Kapuscinski din România în anul 2015.

În același timp, Școala Națională de Științe Politice și Administrație Publică găzduiește un centru de cercetare în dezvoltare internațională și un program de masterat în Dezvoltare, Cooperare Internațională și Ajutor Umanitar. 

×

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Detalii