Se incarca...

Semnarea noului Consens European pentru Dezvoltare

07 iunie 2017

La 7 iunie a.c., în marja Zilelor Europene ale Dezvoltării, a avut loc ceremonia de semnare de către instituțiile și statele membre UE, a declarației comune privind noul Consens European în domeniul cooperării pentru dezvoltare, care constă într-o nouă viziune privind eradicarea sărăciei și îndeplinirea Agendei ONU privind dezvoltarea durabilă.

Prin semnarea acestui document, liderii europeni se angajează să întărească abordarea orizontală și integrată a legăturilor dintre dezvoltare și domenii precum: pace și securitate, asistență umanitară, migrație, mediu și climă, tineri, problematica de gen, energie regenerabilă și schimbări climatice, investiții și comerț, bună guvernare, democrație, statul de drept, drepturile omului, dialog inovator cu statele în curs de dezvoltare mai avansate.

Conform noului Consens, se vor îmbina, într-o manieră coerentă asistența pentru dezvoltare tradițională cu resurse și politici inovatoare, prin atragerea investițiilor din sectorul privat.

De asemenea, prin noul cadru de cooperare, se vor crea parteneriate adaptate la nevoile actorilor implicați, inclusiv societatea civilă, sectorul privat și state partenere.

Informații de context
Noul Consens European pentru Dezvoltare reprezintă o formă de răspuns al UE la noua Agendă 2030 a ONU, adoptată în septembrie 2015 și care cuprinde cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă.

La 22 noiembrie 2016, Comisia Europeană a publicat o Comunicare pe tema Noului Consens European privind Cooperarea pentru Dezvoltare, și pornind de la aceasta, au avut loc reuniuni de coordonare între instituțiile și statele membre UE, în special sub coordonarea președinției malteze a UE.

Declarația Comună finală privind Consensul a fost adoptată în cadrul Consiliului Afaceri Externe- componenta dezvoltare de la 19 mai a.c.

×

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Detalii