Se incarca...

Tranziție spre democrație

Pace și Securitate

Acțiunile Ministerului Afacerilor Externe (MAE) în domeniul păcii și securității variază între misiuni civile și de menținere a păcii, sesiuni de training, acțiuni de construire a încrederii și de creștere a capcităților instituțiilor de ordine publică din statele partenere. Pentru a susține dezvoltarea capacităților civile în domeniul reconstrucției post-conflict, începând cu anul 2009 MAE implementează în pareneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare un program de training în beneficiul statelor partenere. 

Obiectivul programului este de a susține eforturile de reconstrucție în regiunile și statele prioritare pentru programul României de cooperare pentru dezvoltare. Programul facilitează înțelegerea conceptelor și noțiunilor specializate ale managementului post-conflict și înțelegerea mecanismelor specifice de coordonare între diferiți actori implicați în reconstrucția și stabilizarea post-conflict. 

În 2014, cursul se află la cea de-a șaptea ediție. 

(Vezi raportul de evaluare al programelor de training în domeniul reconstrucției post-conflict)


Pentru a promova un climat de stabilitate și siguranță, MAE finanțează programe pentru soluționarea conflictelor și restaurarea păcii. Începând cu 2007, MAE a finanțat prin intermediul programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare proiecte pentru creșterea încrederii în situații post-conflict în Georgia. În același timp, România a co-finanţat un proiect al Consiliului Europei pentru creşterea încrederii între Chişinău şi Tiraspol, pentru încurajarea dialogului între administraţia Republicii Moldova şi autorităţile de facto transnistrene şi dezvoltarea contactelor la nivel tehnic pe subiecte precum sănătate, educaţie, mobilitate şi informaţie. Asistenţa financiară totală acordată de MAE în cadrul proiectului a fost de 1.240.614 RON în anii 2010 - 2012.

Pentru a contribui la eforturile globale de realizare a Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, MAE a susținut proiectul "Atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului prin construirea pacii: Crearea capacității în tranziția spre democrație, o comunitate bazată pe dialog și operațiuni de menținere a păcii pentru actori internaționali, naționali și locali din Afganistan", proiect implementat de PATRIR în anul 2013. 

În 2012, România a donat 223.810 RON Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru “Regional Housing Programme”, un proiect de locuinţe pentru refugiaţi şi persoane strămutate intern din Bosnia-Herţegovina, Croaţia, Muntenegru şi Serbia.

×

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Detalii