Se incarca...

Gala Solidarității Internaționale 2015

17 decembrie 2015


Bucureşti, 17 decembrie: Pare nedrept să nu existe acces la apa potabilă? Posibil. Dacă am trăi în Asia Centrală, Africa sau Caucaz ne-am întâlni, însă, cu astfel de situaţii în fiecare zi. În anumite zone, chiar, fiind infestată cu larve, apa este un pericol pentru cei ce o consumă. Totuşi, ce e de făcut?

Prima ediţie a Galei Solidarității Internaționale a sărbătorit implicarea românilor în domeniul cooperării pentru dezvoltare internațională, al educaţiei şi informării publicului, în România şi peste hotare. Proiecte la nivel naţional sau internaţional, desfăşurate în mediul academic sau guvernamental, jurnalism, voluntariat, metodele de implicare pot fi diferite.

“Cei mai importanți susținători și promotori ai solidarității internaționale din societatea civilă, mediul academic, mass-media și sectorul public din România au primit un premiu simbolic, care le-a recunoscut astfel meritele şi implicarea de-a lungul timpului. Gala a adus în lumina reflectoarelor oameni, organizaţii şi instituţii din România care sprijină comunități sau persoane din lumea întreagă. S-a vorbit despre povești de viață, povești de succes, povești adevărate, despre încercările prin care trec oameni din diferite colțuri ale lumii pentru a-și asigura lucruri pe care mulți dintre noi le considerăm de la sine înțelese. În alte zone de pe glob viața este în fiecare zi o luptă pentru supraviețuire. Astfel, cu ocazia Galei Solidarităţii Internaţionale, am lansat jocul de societate SOLIDARIS, un joc serios, cum îi spunem noi. SOLIDARIS este un mod de a ne transpune și de a ne apropia realități îndepărtate. Este un joc despre cunoaștere, empatie, solidaritate. Mesajul serii, care a pornit de la acest joc, a fost Viața nu e un joc. Empatia se învață.”, spune Iuliana Rada, coordonator proiecte, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

Sursa problemelor din statele sub-dezvoltate este complexă, de aceea cooperarea pentru dezvoltarea acestora are nevoie de o abordare strategică şi instituţii care să sprijine la nivel global. "Uniunea Europeană nu a adus pace doar pe continentul european, ci este un promotor al păcii în întreaga lume. Suntem singurul donator prezent cu ajutor pentru dezvoltare în toate zonele de conflict ale lumii. Prosperitatea cetățenilor lumii este în interesul reciproc al Uniunii și al partenerilor de pe glob. O lume prosperă este o lume mai sigură și mai pașnică. De aceea programele Uniunii sprijină cu fonduri și expertiză dezvoltarea durabilă în țări terțe, pe toate continentele, în domenii precum agricultura, energia, gestionarea resurselor naturale, educația și sănătatea. Politica noastră pentru dezvoltare va continua, pentru că rezultatele sunt tangibile." declară Cristian Buchiu, şef-adjunct al Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Evenimentul a marcat şi finalul Anului European al Dezvoltării. Solidaritatea a fost una dintre temele acestui an, în care au avut loc mai multe evenimente  şi campanii ce au încurajat implicarea pentru cei ce uneori, se află în situaţii greu de imaginat. “2015 a fost un an extrem de important pentru dezvoltarea internațională. În Europa, prin Anul European pentru Dezvoltare 2015 eforturile de eradicare a sărăciei globale ale Uniunii Europene și ale statelor membre au fost comunicate cu intensitate și mă bucur că atât PNUD și  Ministerul Afacerilor Externe al României cât și partenerii noștri au făcut parte din această campanie europeană. În România, Anul European pentru Dezvoltare 2015 a însemnat peste 80 de evenimente organizate la nivel național, multiple campanii de comunicare și informare și peste 10.000 de oameni care au aflat despre contribuția României și a Uniunii Europene la crearea unei lumi mai bune. Mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături și sperăm că eforturile noastre din acest an vor fi continuate și pe viitor, astfel încât spiritul solidarității internaționale să persiste și după 2015.” spune Anca Stoica - Manager de proiect, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare - Centrul Regional pentru Europa și Asia Centrală.


Câştigători
Sunt opt categorii de premii, prin care au fost recunoscute contribuţiile de cooperare pentru dezvoltare:

Premiul pentru categoria instituţii publice a fost acordat Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice pentru facilitarea accesului a peste 72.000 de copiii la condiții bune în grădinițe şi îmbunătățirea condițiilor de muncă a peste 12.000 de angajați din instituțiile preșcolare.  Pri proiectul ”Sporirea accesului şi gradului de participare a copiilor la educaţie timpurie în Republica Moldova” au fost create peste 600 de locuri de muncă.

Premiul pentru instituţii de presă a mers către EurActiv România, pentru vasta experiență în campanii de informare despre subiecte de politică externă, precum politicile Uniunii Europene și  în special pentru proiectul ”We develop”- o campanie media dedicată creșterii conștientizării privind dezvoltarea internațională, inclusiv în ceea ce privește prioritățile, realizările și acțiunile globale, europene și naționale, în rândul cetățenilor români, al instituțiilor publice și al organizațiilor societății civile. Reporajele pe tema situaţiei refugiaţilor, realizate pe parcursul acestui an au contribuit, de asemenea, la decizia de acordare a premiului.

Premiul pentru organizaţii neguvernamentale active în domeniul cooperării pentru dezvoltare internaţională a fost acordat Fundaţiei Alături de Voi.  Proiectele desfăşurate în Republica Moldova sunt cele ce au susţinut cooperarea peste graniţele ţării noastre.

Asociaţia A.R.T. Fusion a fost premiată la categoria organizaţii neguvernbamentale active în domeniul educaţiei şi conştientizării publicului. De zece ani, asociaţia dezvoltă programe de educaţie pe această temă la nivel naţional şi nu numai.

Centrul pentru Studii de Dezvoltare și Cooperare Internațională din cadrul Facultății de Științe Politice a Universității din București a fost premiat la categoria mediul academic. Dr. Luciana Alexandra Ghica, Director al Centrului pentru Studii de Dezvoltare și Cooperare Internațională (IDC) din cadrul cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, a adus subiectul cooperării pentru dezvoltare atât pe agenda publică cât şi în sefra academică. Conferinţele Kapuscinski Development Lecture în România sunt organizate la iniţiativa profesorilor din cadrul centrului. În parteneriat cu Asociaţia ARCADIA centrul organizează şi forumul anual AID Review Romania, un eveniment consultativ al comunităţii româneşti active în proiecte sau programe relevante pentru cooperarea internaţională pentru dezvoltare.

Petruţ Călinescu este câştigătorul premiului pentru jurnalişti. Petruţ a realizat reportaje în Afganistan, Bolivia, Egipt, Kenya, Guinea Bissau, China, India şi în toate ţările din Estul Europei, din bazinul Mării Negre şi a redat în imagini situaţia acestora.

Alexandru Găvan este câştigătorul premiului din cadrul categoriei activişti. Pentru Alex, “să urci vârfurile din afară înseamnă, de fapt, să le urci pe cele din interiorul tău”.  După ce, pe 25 aprilie, a supraviețuit cutremurului și avalanșei din Everest, a inițiat împreună cu echipa sa „Bucurie pentru Nepal”, o campanie umanitară pentru reconstrucţia de şcoli în comunitățile izolate din Himalaya. Alex este, de asemenea, implicat în numeroase cauze de mediu.

Premiul la categoria tineri a fost acordat Patriciei Erimescu, studentă la arhitectură, ce s-a implicat în construcţia de clădiri în diferite ţări. “Primele noțiuni de implicare civică le-am asimilat în Romania, apoi în Maroc, Vietnam, India și Tanzania. Cred că mici intervenții locale realizate inteligent și cu imaginație sunt capabile să resusciteze comunități și pot fi replicate la o scară mai mare pentru a crea un impact social consistent.”, spune Patricia. În acet moment, ea lucrează la construcţia unei biblioteci în regiunea Kilimanjaro. “Să lucrezi cu o echipă mare de oameni, cu opinii si atitudini diferite, este o provocare, mai ales atunci când ești cel mai tânăr dintre ei și ai responsabilitatea deciziilor. Uneori e copleșitor, dar alteori am bucuria să întâlnesc comunități care lucrează din greu, comunități conștiente, comunități organizate foarte bine, iar fiecare zi petrecută cu ei este o lecție de empatie. Nu plătesc comunitatea pentru proiectele în care ei sunt beneficiarii direcți, dar au fost cazuri excepționale în care am plătit taxa de școlarizare pentru copiii ai căror parinți au lucrat din greu la proiect. Biblioteca pe care o construim acum în regiunea Kilimanjaro este pentru cei 360 ai școlii locale, dar și pentru școlile din vecinătate. Condițiile în care acești copii învață, se joacă și mănâncă sunt greu de imaginat pentru un european, dar în ciuda lacunelor, ei sunt fericiți că au acces la educație și muncesc din greu ca să-și continue studiile.”. Până la urmă, pentru cooperare pentru dezvoltare e nevoie doar de dorinţa de a face lucruri pentru alţii şi puţin curaj.

Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului „România solidară în lume”, al cărui obiectiv este de a familiariza publicul românesc cu domeniul cooperarii pentru dezvoltare internaţională. Proiectul este finanţat parţial de Ministerul Afacerilor Externe prin programul României de Cooperare pentru dezvoltare, RoAid, şi implementat cu sprijinul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) – Biroul Regional pentru Europa şi Asia Centrală.

Persoană de contact: Vera Ularu, coordonator comunicare, vera.ularu@fdsc.ro, 0753.220.110
------
Despre Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile: FDSC este o organizaţie neguvernamentală, independentă, înfiinţată în anul 1994, în cadrul unei iniţiative a Comisiei Europene. Fundaţia dezvoltă proiecte în domenii cum sunt educaţie, economie socială, cooperare pentru dezvoltare, incluziune socială. Dezvoltă şi administrează programe de finanţare, campanii de promovare şi advocacy pentru organizaţiile neguvernamentale. Până în acest moment, FDSC a facilitat finanţarea a mai mult de 2000 de proiecte ale organizaţiilor neguvernamentale, având în un portofoliu de aproape 500 de proiecte puse în practica de peste 800 de organizaţii neguvernamentale, de pe tot teritoriul României. Mai multe detalii se găsesc pe  www.fdsc.ro

Despre Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti: Reprezentăm vocea Comisiei Europene în România și asigurăm un flux eficient de informaţii între aceasta şi cetăţenii şi autorităţile României. Viziunea noastră este aceea a unei Românii europene atât prin calitatea sa de stat membru, cât şi prin implicarea activă a cetăţenilor săi în construcţia europeană. Misiunea noastră este de a contribui la o cât mai bună înţelegere a Uniunii Europene, a scopurilor, valorilor şi politicilor acesteia, aducând informaţia europeană cât mai aproape de cetăţeni, într-o formă adaptată nevoilor lor specifice.

Despre FOND: reprezintă 39 de organizații neguvernamentale cu activitate în domenii precum democrația și buna guvernare, drepturile copilului, mediu, migrație, tineret, servicii sociale și cu expertiză în țările din zona Mării Negre, Europa de Est, Balcani, Orientul Mijlociu și Africa. Misiunea FOND este de a contribui la dezvoltarea şi implementarea unei politici coerente şi eficiente a României îndomeniul cooperării pentru dezvoltare internaţională şi ajutorului umanitar, de a creşte capacitatea organizaţiilor membre de a educa publicul larg cu privirela cooperarea pentru dezvoltare internaţională, prin implementarea de proiecteşi programe specifice, networking, instruire, cercetare, dezvoltare de politici publice şi activităţi de advocacy.

RoAid este programul României de cooperare pentru dezvoltare, al cărui scop este de a agrega eforturile  instituțiilor de stat, ale societății civile și ale sectorului privat din România pentru a contribui la lupta împotriva sărăciei extreme și pentru a veni în sprijinul dezvoltării de instituții democratice sustenabile în țări aflate în curs de dezvoltare. România a deveni donator de Asistență Oficială pentru Dezvoltare în 2007, în urma aderării la Uniunea Europeană, alăturându-se astfel eforturilor comunităţii internaţionale de a încuraja și sprijini creșterea bunăstării economice, sociale și politice a țărilor în curs de dezvoltare.  Ministerul Afacerilor Externe coordonează programul României de cooperare pentru dezvoltare, RoAid, și stabilește cadrele legale și strategice în care acesta operează. În același timp, MAE administrează un buget special alocat pentru finanțarea de proiecte și programe de dezvoltare, contribuții către organizații internaționale, acțiuni umanitare și activități de educație pentru dezvoltare.


×

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Detalii