Se incarca...

Conferinţe internaționale organizate de AEP în parteneriat cu Comisia de la Veneţia (Sinaia, 3-6 mai 2018)

Admin Aod

Conferinţe internaționale organizate de AEP în parteneriat cu Comisia de la Veneţia (Sinaia, 3-6 mai 2018)

Patru zile de dezbateri pe teme electorale, peste o sută de invitați de marcă de pe toate continentele, zeci de prezentări cuprinzând analize, studii de caz, statistici și propuneri - acesta este bilanțul Conferinţei știinţifice cu tema ”Egalitatea votului”, organizată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) în parteneriat cu Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneția) și al Conferinței internaționale a Autorității Electorale Permanente cu tema „Alegeri libere, parlamente și formarea națiunii”, evenimente desfășurate la Sinaia, în perioada  3-6 mai 2018. 

Lucrările Conferinței științifice s-au desfășurat în cadrul a patru sesiuni plenare, având următoarele subteme:
  • Sesiunea plenară 1: Diferitele aspecte ale principiului egalității și implicațiile acestuia în domeniul electoral
  • Sesiunea plenară 2: Puterea unui vot și repartizarea mandatelor în circumscripțiile electorale
  • Sesiunea plenară 3: Egalitatea și paritatea de gen
  • Sesiunea plenară 4: Egalitatea și observarea alegerilor

Discuțiile s-au axat pe diferitele elemente care, împreună, definesc egalitatea votului: egalitatea numărului de voturi, egalitatea forței electorale, egalitatea de șanse și egalitatea rezultatelor în domeniul electoral 

În cadrul conferinței internaționale cu tema "Alegeri libere, parlamente şi formarea naţiunii", Sesiunea plenară cu titul România – 100 de ani de experiență electorală, domnul Catalin Constantin Harnagea, Director General al RoAid, a susținut o prezentare privind activitatea Agentiei de Cooperare pentru dezvoltare și transferul expertizei electorale a României prin proiecte de cooperare pentru dezvoltare.

 

România a trecut prin reforme semnificative în domeniul managementului electoral, dobândind un nivel considerabil de expertiză care poate fi împărtășită cu ţările partenere prin intermediul programelor de asistenţă electorală.

 

Anul acesta, RoAid și Autoritatea Electorală Permanentă oferă asistență electorală Comisiei Electorale Independente din Regatul Hașemit al Iordaniei, prin implementarea directă a unui proiect de dezvoltare instituţională, care include dotarea unei biblioteci de expertiză electorală, cu cărţi de la Yale, Oxford, Harvard, pe tematici privind democrația, participarea și educația civică, relații internaționale precum și vizite de studiu și workshopuri privind utilizarea tehnologiei în alegeri, E-learning, observarea alegerilor și legislaţia privind finanțarea partidelor politice şi a campaniilor electorale.

 

RoAid, împreuna cu Autoritatea Electorală Permanentă, a sprijinit participarea reprezenanților Comisiei Electorale Independente din Regatul Haşemit al Iordaniei la Conferința științifică cu tema „Egalitatea votului”, organizată de Autoritatea Electorală Permanentă în parteneriat cu Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneția) și la Conferința internațională „Alegeri libere, parlamente si formarea națiunii” în Sinaia, în perioada 2-7 Mai. Participarea acestora face parte din seria de delegații planificate pentru transfer de experitza, din cadrul proiectului Sprijin pentru dezvoltare instituțională a autorității de management electoral din Regatul Haşemit al Iordaniei, ce se afla in curs de implementare.


La finalul conferinței științifice, Oliver Kask, președintele Consiliului pentru Alegeri  Democratice și judecător la Curtea de Apel din Tallinn, Estonia, a precizat că mediul academic nu are drept de inițiativă legislativă, dar dezbaterile și cercetările specialiștilor săi constituie o platformă utilă autorităților cu atribuții în domeniul electoral. „În mod pozitiv și strict, este necesar ca toți cetățenii să poată interveni în deciziile politice prin intermediul reprezentanților aleși prin sufragiu universal, liber, direct și secret și prin utilizarea principiului universal o singură persoană, un vot", a conchis Oliver Kask. 


Președintele AEP, Daniel Barbu, a subliniat că egalitatea votului este o problemă socială, culturală și politică, a cărei rezolvare ține de decizia politică. În opinia președintelui AEP, autoritățile nu ar trebui să se mulțumească doar cu faptul că avem reglementări pe această temă și că urmăm anumite recomandări, ci ar trebui să găsească soluții care să poată fi aplicate în cazuri reale, în orice moment. 

Zilele de 5 și 6 mai au fost rezervate dezbaterilor din cadrul Conferinței internaționale a Autorității Electorale Permanente cu tema „Alegeri libere, parlamente și formarea națiunii”. 

Evenimentul s-a desfășurat în cadrul a trei sesiuni plenare, iar discuțiile s-au purtat în jurul următoarelor subteme:
  • Sesiunea plenară 1: Formarea unei națiuni prin intermediul unor alegeri libere
  • Sesiunea plenară 2: Istoria alegerilor – Studii de caz
  • Sesiunea plenară 3: România – 100 de ani de experiență electoral
Prin tema aleasă pentru această conferință, AEP a urmărit să evidențieze, în anul în care România marchează Centenarul Marii Uniri, importanța alegerilor libere din 1919 pentru primul Parlament al  României Mari și să permită invitaților schimbul de experiență și de bune practici în ceea ce privește organizarea unor alegeri libere și corecte. 

În cuvântul de deschidere, președintele AEP, Daniel Barbu, a vorbit despre contextul politic în care s-a realizat Marea Unire și a subliniat că primul Parlament al națiunii române  reunite într-un singur stat a fost și primul for legislativ ales prin vot universal. 

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat că, în calitate de titular al acestui portofoliu, apreciază rolul și semnificația acestor conferințe organizate de AEP. „Aceste întâlniri sunt de natură să ne conducă pe toți spre standardele cele mai înalte de realizare a proceselor electorale, să ne permită schimbul de idei pentru adoptarea, armonizarea, modificarea legislației electorale, să valorificăm standardele cuantificate prin activitatea Comisiei de la Veneția”, a afirmat ministrul Justiției. 


Lucrările ambelor conferințe au fost transmise în direct pe canalul oficial de YouTube al AEP. 


 

×

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Detalii