Se incarca...

Conferinţe internaționale organizate de AEP în parteneriat cu Comisia de la Veneţia (Sinaia, 3-6 mai 2018)

Conferinţe internaționale organizate de AEP în parteneriat cu Comisia de la Veneţia (Sinaia, 3-6 mai 2018)

În perioada 3 - 6 mai, vor avea loc la Sinaia două evenimente internaţionale cu tematică electorală: Conferinţa ştiinţifică cu tema "Egalitatea votului", organizată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) în parteneriat cu Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia) şi Conferinţa internaţională a Autorităţii Electorale Permanente cu tema "Alegeri libere, parlamente şi formarea naţiunii".

RoAid, împreuna cu Autoritatea Electorală Permanentă, sprijină participarea delegației Comisiei Electorale Independente din Regatul Haşemit al Iordaniei, contribuind astfel la transferul de experitza din cadrul proiectului de asistenta pentru dezvoltare ce se afla in curs de implementare.

In cadrul conferintei, domnul Catalin Constantin Harnagea, Director General al RoAid, va sustine o prezentare privind transferul expertizei electorale a României prin proiecte de cooperare pentru dezvoltare.

Cele două conferinţe vor reuni la Sinaia peste o sută de invitaţi străini şi români, specialişti de marcă ai domeniului electoral, reprezentanţi ai organismelor electorale de pe toate continentele şi ai unor prestigioase organizaţii de profil, precum: Comisia de la Veneţia; Institutul Internaţional pentru Democraţie şi Asistenţă Electorală (International IDEA); Fundaţia Internaţională pentru Sisteme Electorale (IFES); Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP); Asociaţia Mondială a Organismelor Electorale (A-WEB); Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa - Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (OSCE - ODIHR) şi Centrul Internaţional pentru Studii Parlamentare (ICPS).

Conferinţa ştiinţifică cu tema "Egalitatea votului", programată în perioada 3 - 4 mai 2018, este a doua întâlnire de acest fel organizată în România în parteneriat cu Comisia de la Veneţia, după cea din octombrie 2015, care a avut ca temă "Codificarea Dreptului Electoral".

Reuniunea din acest an este consacrată egalităţii votului, unul dintre principiile de bază ale patrimoniului electoral European şi care reprezintă o condiţie sine qua non a asigurării unor alegeri democratice.

Lucrările Conferinţei ştiinţifice se vor desfăşura în cadrul a patru sesiuni plenare, având următoarele subteme:

- Sesiunea plenară 1: Diferitele aspecte ale principiului egalităţii şi implicaţiile acestuia în domeniul electoral
- Sesiunea plenară 2: Puterea unui vot şi repartizarea mandatelor în circumscripţiile electorale
- Sesiunea plenară 3: Egalitatea şi paritatea de gen
- Sesiunea plenară 4: Egalitatea şi observarea alegerilor

Tema Conferinţei internaţionale a Autorităţii Electorale Permanente - "Alegeri libere, parlamente şi formarea naţiunii" - rezonează cu o mare sărbătoare a poporului roman, care marchează în acest an 100 de ani de la naşterea României Mari. Conferinţa internaţională a AEP urmăreşte două obiective:

- să evidenţieze, în anul Centenarului Marii Uniri, importanţa alegerilor libere din 1919 pentru primul Parlament al României Mari;
- să permită invitaţilor schimbul de experienţă şi de bune practici în ceea ce priveşte organizarea unor alegeri libere şi corecte.

Evenimentul se va desfăşura în zilele de 5 şi 6 mai, în cadrul a trei sesiuni plenare, iar discuţiile se vor purta în jurul următoarelor subteme:

- Sesiunea plenară 1: Formarea unei naţiuni prin intermediul unor alegeri libere
- Sesiunea plenară 2: Istoria alegerilor - Studii de caz
- Sesiunea plenară 3: România - 100 de ani de experienţă electorală

Lucrările celor două conferinţe internaţionale vor fi transmise în direct pe canalul oficial de YouTube al AEP.

×

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Detalii