Se incarca...

Tranziție spre democrație

Asistență electorală

RoAid oferă asistență electorală statelor în curs de dezvoltare prin intermediul finanțării de proiecte în acest domeniu, dar și prin intermediul misiunilor de monitorizare a alegerilor în statele partenere. Principalele instituții contributoare de asistență electorală sunt Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și Autoritatea Electorală Permanentă. De asemenea 

În 2014, MAE a finanțat proiectul "Suport pentru îmbunătățirea capacităților instituționale ale Autorităților Electorale în Libia, Egipt și Tunisia"Proiectul a avut ca scop susținerea autorităților electorale și a altor părți interesate (incluzând reprezentanți politici, societatea civilă și media) din țările partenere ale României în consolidarea capacităților instituționale de a organiza alegeri independente, libere și corecte. Proiectul a facilitat transferul de expertiză în asistență electorală între România, Mexic și statele partenere prin intermediul susținerii de seminare, vizite de studiu și misiuni de observare electorală. Proiectul a fost implementat cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

În 2013, MAE a sprijinit un program de asistență electorală destinat Egiptului (implementat de PNUD Cairo). Programul "Consolidarea procesului democratic în Egipt" a avut ca obiective:

  • creșterea gradului de informare a cetățenilor 
  • îmbunătățirea capacității tehnice și operaționale a autorităților electorale
  • îmbunătățirea cunoștințelor și experienței pentru următoarele alegeri
  • îmbunătățirea accesului femeilor și persoanelor care locuiesc în mediul rural la drepturile cetățenești


Între 2013 și 2014, Autoritatea Electorală Permanentă a finanțat misiuni de monitorizare a alegerilor în Republica Moldova și Ucraina, Georgia și Azerbaidjan. Pe lângă aceste misiuni, AEP a susținut cursuri de pregătire în alegeri: un training cu privire la participarea femeilor la alegeri și viața publică, și un training în planificarea unei alegeri generale, în cadrul celei de-a 23-a conferințe a Asociației Europene a Oficialilor Electorali (ACEEEO). 


Senatul României a finanțat în 2014 vizite de monitorizare a alegerilor în Republica Serbia, Turcia și Republica Moldova. 


La solicitarea Ministerului Afacerilor Externe și a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, în 2015 a avut loc Evaluarea tematică independentă a asistenței electorale acordate de România în cadrul Programului de Cooperare pentru Dezvoltare al Guvernului României. Evaluarea a fost realizată de un consultant independent și descrie modul de implicare a României în domeniul asistenței electorale și pune bazele unui plan strategic de acțiune pentru următorii 5 ani ce are ca obiectiv consolidarea asistenței electorale ca nișă de referință pentru România în calitatea sa de donator de asistență pentru dezvoltare.

(pentru alte evaluări consultă pagina dedicată)

×

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Detalii