Se incarca...

Republica Moldova

Republica Moldova este principala prioritate geografică a RoAid. Republica Moldova beneficiază de cea mai mare parte din asistența pentru dezvoltare acordată de România unei țări. 


În calitate de stat prioritar al RoAid, Republica Moldova beneficiază de asistență din partea tuturor instituțiilor care participă la implementarea RoAid.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a sprijinit în mod constant dezvoltarea țării, finanțând proiecte pentru a sprijini dezvoltarea Republicii Moldova, eradica sărăcia, îmbunătăți condițiile de viață și a susține tranziția spre democrație a statului. În acest sens, proiectele finanțate de MAE au atins arii tematice diverse care s-au focusat pe drepturile omului, consolidarea societății civile, încurajarea egalității de gen, securitate umană și incluziune socială, dar și dezvoltarea infrastructurii și a serviciilor de bază și încurajarea dezvoltării unei economii sustenabile. 

Anul 2013 a marcat un moment important în parteneriatul pentru cooperare pentru dezvoltare între România și Republica Moldova. Prin semnarea primului Acord între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova cu privire la cadrul general și condițiile de cooperare în domeniul dezvoltării”, cele două state și-au luat angajamentul de a continua eforturile de a obține maximul de resurse pentru finanțarea de programe și proiecte de dezvoltare comune. 


Vezi toate proiectele finanțate de MAE în Republica Moldova


Pe lângă MAE, celelalte instituții participante la RoAid au o contribuție semnificativă la eforturile de dezvoltare ale Republici Moldova. Aceste contribuții sunt în principal în domeniul educației și al dezvoltării infrastructurii, dar includ și sănătate, asistență juridică , consolidarea societății civile și construirea de capacități pentru instituțiile publice.


Republica Moldova este principalul beneficiar al burselor oferite de Ministerul Educației și Cercetării Științifice (MECS). În 2014, 74% din asistența pentru dezvoltare oferită de MECS a fost direcționată către Republica Moldova, contribuția totală dedicată finanțării burselor pentru beneficiari din Republica Moldova fiind de 57,993,200 RON

În 2015, contribuția MECS în Republica Moldova a fost de 70,640,930 RON, reprezentând 60.3% asistența oficială pentru dezvoltare oferită de instituție. 

În 2014, Ministerul Sănătății a donat cinci ambulanțe complet echipate Republicii Moldova.

Ministerul Dezvoltării Regionale a direcționat contribuții către îmbunătățirea facilităților de educație în Republica Moldova și a donat 100 de autobuze pentru școli. Contribuția totală a Ministerului în 2014 a fost de 125,170,816 RON.

Ca urmare a proiectului Creșterea accesului copiilor la educație timpurie în Republica Moldova:

•    Peste 72,000 de copii beneficiază de condiții mai bune în grădinițele lor, acestea fiind izolate termic, reparate în interior și la exterior, dotate cu sisteme de încălzire, apă și  canalizare, cu acoperișuri noi, cu mobilier, terenuri de joacă și pavilioane;
•    Peste 5,000 de copiii pot beneficia acum de înscriere în învățământul preșcolar, datorită deschiderii de noi grupe;
•    Peste 12,000 de angajați ai instituțiilor preșcolare lucrează în condiții mai bune;
•    Aproximativ 600 de persoane beneficiază de noi locuri de muncă (educatoare, dădace);
•    Peste 100,000 de părinţi pot lucra liniştiţi, ştiindu-şi copiii în siguranţă, la grădiniţă.

Ministerul Justiției a susținut proiecte de cooperare pentru dezvoltare în Republica Moldova prin oferirea de asistență juridică pentru a susține integrarea statului în Uniunea Europeană, asistență juridică în domeniul probațiunii și oferirea de burse pentru agenți din închisori. Ministerul Justiției a susținut și vizite de studii pentru experții români și moldoveni și proiecte de schimburi de bune practici și schimb de expertiză în ceea ce privește computerizarea curților.

În 2013 și 2014, Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) a finanțat workshop-uri, servicii de consultanță în dreptul voluntariatului și schimburi de bune practici pentru studenții din Republica Moldova. În 2014, MTS a susținut două proiecte pentru tinerii din Republica Moldova, care au avut scopul de a crește gradul de conștientizare cu privire la proiectele pentru tineri.

În 2015, Ministerul Tineretului și Sportului a finanțat două proiecte în domeniul dialogului cu tinerii din Republica Moldova. 

Pe parcursul anului 2014, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a finanțat un Curs Superior Internațional la care au participat reprezentanți ai Trupelor de Carabinieri și ai Gărzii Naționale din Republica Moldova.

În 2015, MAI a continuat activitățile de pregătire a Trupelor de Carabineri din Republica Moldova prin susținerea unui Curs de pregătire în domeniul intervenției, împreună cu Jandarmeria Franceză. De asemenea, MAI a susținut un proiect de recepție și pregătire a studenților din Republica Moldova, absolvenți ai Academiei de Poliție. 

Ministerul Finanțelor Publice are un acord cu instituția omoloagă din Republica Moldova. În baza acestui acord, experți din cadrul Agenției Naționale pentru Administrare Fiscală a susținut în 2012 cursuri de pregătire în domeniul auditului fiscal. 

În 2015, trei reprezentanți ai Agenției Naționale de Administrare Fiscală au desfășurat o vizită de studiu în Portul Internațional Giurgiulești,cu privire la procedurile vamale în porturi. 

  • Capitala: Chișinău
  • Populație: 3,55 milioane
  • PIB/ cap de locuitor: 2.233 $ (2014)
  • Populație rurală: 56,34%
  • Lower middle income country
×

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Detalii