Se incarca...

Regiunea Extinsă a Mării Negre

Regiunea Extinsă a Mării Negre este una din regiunile prioritare pentru RoAid. România a finanțat proiecte în regiune pentru a contribui la eradicarea sărăciei, consolidarea societății civile, susținerea de instituții democratice sustenabile și susținerea dezvoltării economice. 

Începândcu 2012, numărul statelor recipiente de asistență pentru dezvoltare din partea României a crescut considerabil (vezi Cadrul Strategic). În prezent, pentru perioada 2012-2015, RoAid susține șase state din Regiunea Extinsă a Mării Negre: Belarus, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan și Republica Moldova

Pentru a își atinge obiectivele și a consolida impactul RoAid în regiune, instituțiile au finanțat proiecte regionale și tematice, sau proiecte bilaterale în Regiunea Extinsă a Mării Negre. 


Proiecte regionale


Primele proiecte finanțate de MAE în Regiunea Extinsă a Mării Negre au fost implementate începând cu anul 2008. Atunci a avut loc prima ediție a Forumului Organizațiilor Neguvernamentale de la Marea Neagră, un proiect implementat de Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare (FOND) în parteneriat cu MAE. Proiectul urmărește săcrească nivelul de dialog și cooperare între ONG-urile din regiune, să consolideze capacitatea ONG-urilor de a influența politicile naționale și regionale și să crească numărul și calitatea proiectelor și parteneriatelor regionale. MAE acontinuat să finanțeze Forumul ONG de la Marea Neagră, a-7-ea ediție având loc în anul 2014.

Citește mai mult despre proiect pe pagina proiectului.

Înacelași timp, MAE a finanțat proiecte regionale în domeniul migrației, societății civile și securității granițelor. În 2011, MAE a finanțat proiecte în domeniul securității apei și în domeniul diplomației și relațiilor internaționale. În 2014, MAE a finanțat un proiect în domeniul protecției copilului.


Proiecte bilaterale

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) susține Georgia prin finanțarea de proiecte în domeniul dezvoltării societății civile, reducerii riscului de dezastre, protecției drepturilor omului și a minorităților. În 2015, MAE a finanțat proiecte în domeniul dezvoltării economice sustenabile, păcii și securității și susținerea procesului de Europenizare în Georgia. 

Vezi toate proiectele finanțate de MAE în Georgia

Alte instituții care contribuie la RoAid au oferit asistență pentru dezvoltare și au finanțat proiecte în Georgia. Ministerul Educației și cercetării Științifice oferă burse cetățenilor georgieni, în timp ce Autoritatea Electorală Permanentă și Agenția Națională a Funcționarilor Publici au finanțat întâlniri șu conferințe în domeniul administrației publice și al comunicării electorale.

Contribuția cea mai importantă a RoAid în Ucraina este în domeniul educației. În 2015, valoarea burselor oferite de către Ministerul Educației și Cercetării Științifice pentru învățământul superior a fost de 2,158,795 RON.

Alte domenii în care RoAid a finanțat proiecte în Ucraina includ consolidarea societății civile și creșterea capacității instituțiilor publice, precum și susținerea păcii și securității. 

În 2015, doi experți ai Ministerului Afacerilor Externe (MAE) au participat la Misiunea Uniunii Europene în Ucraina. 

În 2014, MAE a sprijinit Ucraina prin finanțarea cu 276,500 RON a unui Curs pentru consolidarea capacității instituționale a Gărzii Naționale din Ucraina.

În 2013, MAE a finanțat cu 37.839 EUR cea de-a doua ediție a forumului civic România-Ucraina, și cu 20.000 EUR un proiect privind consolidarea mecanismelor de participare a societății civile. 

În 2014, MAE a oferit asistență umanitară în valoare de 106,500 RON.

În 2012, MAE a acordat asistenţă pentru dezvoltare în valoare de 50.000 Euro pentru continuarea proiectului Consiliului Europei de sprijinire a societăţii civile şi mass-media independente din Belarus.

În 2011, MAE a contribuit cu 50.000 EURO, în baza angajamentelor asumate la nivel internaţional, la finanţarea proiectului Consiliului Europei „Întărirea societăţii civile şi a mass-mediei independente in Belarus”, menit a sprijini crearea unei platforme de comunicare a reprezentanţilor societăţii civile din această ţară.

În 2015, Ministerul Afacerilor Externe a susținut un proiect implementat de Organizația Internațională pentru Migrație, pentru consolidarea capacității de management al migranților, cu scopul de a contribui la democrație și bună guvernare. Valoarea proiectului a fost de 294,000 RON.

În același timp, Ministerul Educației și Cercetării oferă burse pentru înățământul superior studenților din Armenia. În 2015, valoarea burselor oferite a fost de 554,961 RON. 

 

  

Proiecte regionale finanțate de MAE în regiunea extinsă a Mării Negre

România a acordat asistență în Regiune în valoare de 60.000 EUR pentru finanțarea celei de-a VII-a ediții a Forumului Organizaţiilor Neguvernamentale din regiunea Mării Negre.

România a continuat finanțarea Forumului Organizaţiilor Neguvernamentale din regiunea Mării Negre, ajuns la ediția a VI-a (39,630 EUR) și a finanțat cu 49.736 EUR un proiect în domeniul protecției copilului, pentru sprijinirea organizațiilor neguvernamentale din acest domeniu.

România a contribuit cu 60.000 Euro la organizarea Forumului Organizaţiilor Neguvernamentale din regiunea Mării Negre, ediţia a V-a. Proiectul a fost finanțat prin PNUD București şi a fost implementat de Forumul Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din România în luna noiembrie 2012.

România a acordat asistenţă pentru dezvoltare în regiune, astfel:

  • 50,000 Euro reprezentând contribuţia la organizarea ediţiei 2011 a Forumului ONG-urilor de la Marea Neagră;
  • 67,000 Euro  reprezentând suma alocată programului de Formare profesională pentru experţi din regiunea Asiei Centrale privind asigurarea alimentarii cu apă potabilă a populaţiei, canalizare şi epurarea apelor uzate urbane şi managementul integral al apei (finanţat prin UNDP); 
  • 36,000 Euro reprezentând suma alocată programului de Formare profesională pentru experţi din regiunea Asiei Centrale privind protecţia şi utilizarea durabilă a resurselor de apă în contextul transfrontalier în Asia Centrală (finanţat prin UNDP); 
  • 48,000 Euro reprezentând suma alocată programului de Formare profesională pentru zece diplomaţi din regiunea Caucazului şi Asiei Centrale în cadrul IDR (finanţat prin UNDP).

Asistenţa pentru dezvoltare acordată în regiune, a fost alocată astfel: 50.051 Euro reprezentând contribuţia la organizarea ediţiei 2010 a Forumului ONG-urilor de la Marea Neagră.

România a acordat asistenţă pentru dezvoltare în valoare de 60.000 Euro Regiunii Mării Negre, fondurile reprezentând contribuţia la organizarea ediţiei 2009 a Forumului ONG-urilor de la Marea Neagră, proiect implementat de MAE în cooperare cu FOND şi Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

Asistenţa pentru dezvoltare acordată în regiune, a fost alocată astfel:

  • 100,000 Euro reprezentând finanţarea Forumului societăţii civile din Regiunea Mării Negre; 
  • 35,000 Euro reprezentând contribuţia pentru lansarea studiului OCDE „Black Sea Central Asian Economic Outlook”; 
  • 20,000 Euro reprezentând contribuţia la bugetul Fondului de Dezvoltare a Proiectelor (BSECAO), respectiv finanţarea unui proiect de management al migraţiei şi a unui proiect privind întărirea capacităţii instituţionale şi a cooperării pentru controlul şi combaterea traficului transfrontalier cu deşeuri; 
  • 50,000 Euro pentru un seminar organizat la Bucureşti sub egida Consiliului Europei, între reprezentanţii societăţii civile din Georgia, Armenia şi Azerbaidjan; 
  • 12,600 Euro (20.000 USD) reprezentând finanţarea către UNODC aprogramului privind întărirea protecţiei martorilor în Caucazul de Sud(Armenia, Azerbaidjan şi Georgia).

Trei refugiate de război reconstruiesc un sat din sudul Georgiei

350 000 de oameni au fost forțați să își părăsească casele în urma războiului din 2008 din Abhazia și Osetia de Sud și să înceapă o altă viață în alte părti ale Georgiei. Aceasta este povestea a 3 femei refugiate, unite de dorința de a reconstrui comunitatea satului Tsintskaro, un sat aproape abandonat din sudul Georgiei.

Citește în continuare
×

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Detalii