Se incarca...

Educație pentru dezvoltare

România acordă importanță strategică educației pentru dezvoltare, lucrând în primul rând să-și educe proprii cetățeni, experți și practicieni, pentru a asigura o bună înțelegere a valorilor și nevoilor țărilor partenere și pentru a asigura profesionalismul și eficiența livrării de programe de cooperare pentru dezvoltare. În acest sens, în calitate de coordonator al politicii României de cooperare pentru dezvoltare, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a dezvoltat parteneriate și a finanțat proiecte pentru a atinge aceste obiective.


Educația pentru dezvoltare este una din misiunile strategice ale RoAid. MAE consideră educația pentru dezvoltare ca fiind un proces complex și activ de învățare, bazat pe solidaritate, egalitate, incluziune și cooperare, care promovează implicarea activă și acțiunea informată. În consecință, educația pentru dezvoltare are ca țintă indivizi și grupuri diverse, tineri și adulți, juniori și experți în domeniul cooperării pentru dezvoltare și urmărește creșterea gradului de conștientizare asupra problemelor de dezvoltare umană sustenabilă.


Educația pentru dezvoltare include aspecte legate de diseminarea informației, creșterea gradului de conștientizare, și dezvoltarea de aptitudini pentru acțiune globală.

Proiecte finanțate și implementate de MAE în domeniul educației pentru dezvoltare    

Școala Română de Dezvoltare este un eveniment anual care aduce împreună comunitatea națională a actorilor în domeniul dezvoltării cu actori internaționali într-un spațiu unic care încurajează dialogul deschis și constructiv. Școala Română de Dezvoltare este organizată de Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare (FOND) și susținută de MAE în Parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), și își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la rolul României ca donator internațional, și să inspire instituțiile, organizațiile și indivizii din România să devină mai implicați în eforturile globale de a eradica sărăcia. Tabăra Română de Dezvoltare se află în acest an la cea de-a 8-a ediție. (Citește mai mult despre Tabăra Română de Dezvoltare aici)

În parteneriat cu PNUD, MAE a susținut finanțarea a patru programe de studii în domeniul Dezvoltării Internaționale, pentru a susține formarea de experți în domeniu. (citește mai mult despre parteneriatul dintre RoAid și mediul academic pe pagina dedicată)

În 2013, MAE a finanțat proiectul TI-RO-DEV, implementat de ARCADIA, care a urmărit dezvoltarea resurselor umane specializate în domeniul cooperării internaționale, și îmbunătățirea capacităților în domeniu a studenților masteranzi prin organizarea de workshop-uri, programe de mentorat și conferințe. În același timp, proiectul a continuat implementarea strategiei pentru comunicare și transparență îmbunătățită a politicii AOD.

În 2014, MAE a continuat să finanțeze proiecte de educație pentru dezvoltare. Pe lângă cea de-a 8-a ediție a Taberei Române pentru Dezvoltare, MAE a finanțat proiectul România Solidară în Lume implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC). Proiectul a avut ca obiectiv creșterea gradului de conștientizare și înțelegere a publicului din România cu privire la domeniul dezvoltării internaționale și la politica României de cooperare pentru dezvoltare, dar și să încurajeze oamenii să participe la proiecte și inițiative implementate de organizații active în domeniu. 

Universitățile sunt un partener activ al RoAid în promovarea educației pentru dezvoltare și în creșterea gradului de conștientizare și implicare activă în dezvoltarea internațională. 
  • În perioada septembrie 2014 - martie 2015, Universitatea Babes Bolyai din Cluj a implementat un proiect de creștere a gradului de conștientizare în rândul studenților cu privire la problemele de dezvoltare internațională. Proiectul a avut ca scop diseminarea de informații cu privire la principiile, valorile și practicile din dezvoltarea internațională într-o manieră atractivă care a inclus prezentarea unei broșuri în licee și universități. Proiectul a fost finanțat de MAE în partneriat cu PNUD. 


  • Sesiunile de orientare în carieră “Leave your mark: alege o carieră în dezvoltarea internațională” sunt o serie de conferințe adresate studenților care sunt interesați să afle mai multe despre dezvoltarea internațională și oportunitățile de carieră în domeniu. Evenimentul a adus împreună profesioniști în dezvoltare care să împărtășească poveștile lor de success, dar și provocările profesionale din teren. Au fost invitați reprezentanți ai societății civile, sectorului privat, sectorului de voluntariat și freelanceri în dezvoltare internațională. Proiectul a fost implementat de MAE în parteneriat cu PNUD. 


Primul astfel de eveniment a fost organizat în mai 2014 în cadrul Facultății de Filosofie din Universitatea din București. Vorbitorii invitați la acest eveniment au fost Roland Hermann - freelancer servicii medicale, Maria Şandor - Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Olivia Baciu - Fundaţia Parteneri pentru Dezvoltare Locală, Cristina Bîrsan - United Nations Volunteers şi Marina Neagu - Centrul Român pentru Inovaţie în Dezvoltare Locală.În mai 2015, o a doua sesiune a fost susținută la Cluj-Napoca. Evenimentul i-a avut ca invitați pe Doina Doroftei, diplomat român care este în prezent șeful Unității Asistență Oficială pentru Dezvoltare din cadrul MAE, Claudia Liute, consilier al MAE în diplomație digitală, Cristina Birsan, consultant în social media pentru United Nations Volunteers în Bonn și pe Bogdan Radu, lector la Universitatea din Cluj.  ×

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Detalii