Se incarca...

RoAid unește eforturile instituțiilor guvernamentale din România pentru a contribui la lupta împotriva sărăciei extreme și la dezvoltarea de instituții democratice în țări în curs de dezvoltare

Rolul Ministerului Afacerilor Externe al României

Ministerul Afacerilor Externe coordonează politica României de cooperare internațională pentru dezvoltare. Acesta stabilește cadrele legale și strategice ale politicii. 

Astfel, în subordinea Directorului Politic din cadrul MAE funcționează, în prezent, Unitatea Asistență pentru Dezvoltare (UAsD).

În același timp, MAE administrează un buget special alocat pentru finanțarea de proiecte și programe de dezvoltare, contribuții către organizații internaționale, acțiuni umanitare și activități de educație pentru dezvoltare. 


Rolul Agenției României de cooperare internațională pentru dezvoltare (RoAid)

În noiembrie 2016, legea nr. 213/2016 privind cooperarea internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară a fost aprobată de Parlamentul României. Legea include crearea Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare și Asistență Umanitară, RoAid, instituție publică cu personalitate juridică aflată în subordinea MAE.

Organizarea și funcționarea Agenției RoAid este reglementată prin hotărârea de guvern nr. 1006/2016.

Cele mai importate atribuții ale Agenției RoAid sunt:

a) implementarea de proiecte în domeniul cooperării internaționale pentru dezvoltare;

b) asigurarea expertizei de specialitate în domeniul cooperării internaționale pentru dezvoltare și asistență umanitară - studii, analize, lucrări de specialitate;

c) facilitarea transferului de expertiză din cadrul instituțiilor și autorităților publice către statele beneficiare;

d) monitorizarea și evaluarea proiectelor și programelor derulate prin intermediul Agenției;

e) asigurarea vizibilității acțiunilor în domeniul cooperării internaționale pentru dezvoltare.

Agenția este condusă de un director general și este finanțată din subvenții acordate de la bugetul de stat și din venituri proprii.

Textul integral al hotărârii de govern este disponibil pe site-ul roaid.ro, la http://bit.ly/2nH22WV Rolul instituțiilor guvernamentale


Instituțiile guvernamentale contribuie la implementarea RoAid prin propriile proiecte în țări în curs de dezvoltare sau prin contribuții la organizații internaționale.


Pe lângă Ministerul Afacerilor Externe, numeroase instituțiile publice au participat în mod activ la implementarea RoAid (vezi lista din stânga).


Rolul Consiliului Consultativ


MAE se consultă regulat cu instituțiile guvernamentale, în special în cadrul Consiliului Consultativ. Consiliul are rolul de a:

  • asigura unitatea planificării strategice şi coerenţa de ansamblu a aplicării politicii naţionale de cooperare pentru dezvoltare;
  • contribui la eliminarea redundanţelor funcţionale şi a evita posibilele suprapuneri de competenţe;
  • încuraja diseminarea informaţiilor relevante în domeniu, dialogul, mobilizarea resurselor și cooperarea cu factorii interesaţi;
  • face propuneri privind cadrul legislativ în domeniu.×

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Detalii